Jabłka w cieście

0 (0 ocen)

Puszyste ciasto i miękkie, orzeźwiające owoce w środku. Do tego cynamonowe wykończenie i mamy pyszne, tanie i szybkie w przygotowaniu danie:).Polecam na słodki obiad lub deser! Zapewniam, że dzieci będą zachwycone:).

Składniki:

  • Składniki na 5 porcji:
    • 1,5 szklanki mąki,
    • 1 łyżka cukru trzcinowego,
    • 1 duże jajko,
    • ok ¾ szklanki mleka,
    • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    • około 5-6 jabłek,
    • olej rzepakowy do smażenia,
    • kopiata łyżka cukru pudru do posypania,
    • 0,5 łyżeczki cynamonu do posypania

Jabłka w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane jabłka 1. Jabłka obieramy i kroimy w plastry około 0,5 cm. Ze środków wycinamy gniazda nasienne.
  • przygotowane składniki ciasta 2. Do miski przelewamy mleko. Dodajemy do niego mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz jajko. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.
  • maczanie jabłek w cieście 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Krążki owocowe maczamy w cieście. Wykładamy je na rozgrzany tłuszcz.
  • smażenie 4. Racuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • przygotowanie cynamonowego cukru 5. W miseczce łączymy cukier puder oraz cynamon. Cynamonowym cukrem pudrem posypujemy racuszki przed podaniem. Gotowe!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy