jabłka smażone w cieście kokosowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne jabłka w cieście z dodatkiem kokosu.Idealne na śniadanie, przekąskę w ciągu dnia lub deser.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:

    Ciasto:
    1 jajo
    200 ml mleka
    100-110 g mąki pszennej
    szczypta soli
    1 łyżeczka cukru pudru
    1 łyżka wiórków kokosowych

    Jabłka:
    4 duże jabłka, umyte i obrane
    sok z 1/2 cytryny
    oleju rzepakowy do smażenia
    cukier puder do posypania

Jabłka smażone w cieście kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta razem zmiksować. Powstanie rzadkie ciasto.

    Całe jabłka wydrążyć tak, aby powstała dziura. Najlepiej posłużyć się odpowiednim do tego narzędziem. Następnie pokroić na plastry o grubości ok. 0,5 cm w ten sposób, aby każdy plaster miał dziurkę w środku. Pokrojone jabłka skropić sokiem z cytryny.
    Na patelni rozgrzać olej. Plastry jabłek maczać w cieście i smażyć na gorącym oleju z obydwu stron na złoty kolor.

    Podawać posypane cukrem pudrem i ulubioną konfiturą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy