Jabłka prażone z cynamonem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Bardzo pyszne złociste jabłuszka prażone z kawałkami owoców, najchętniej dodawałabym je do wszystkiego tak je pokochałam. Przepis poszedł w świat każdy kto ich spróbuje prosi o przepis to i dzielę się z wami.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kg zdrowych jabłek
    3 szklanki cukru
    1/2 cytryny
    łyżka cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jabłka prażone z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny i postawić na ogniu podlać niecałą szklanką zimnej wody. Jabłka dusić na małym ogniu i cały czas mieszać aby się nie przypaliły.
  • jabłka 2. Pod koniec gotowania gdy jabłka się rozpadną ( ale nie wszystkie ) wsypać cukier i zamieszać, prażyć jeszcze ok 15 minut. Dodać cynamon, zamieszać.
  • 3. Do suchych i czystych słoiczków przełożyć jabłka i pasteryzować od zagotowania 20 minut. Zimne słoiki wynieść w chłodne i ciemne miejsce.

Porady

Takie jabłka świetnie nadadzą się do ciast, deserów, lodów, gofrów oraz naleśników.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować