Szarlotka z kruchego ciasta z połówkami jabłek! Pyszna!

4.5 (200 ocen)

  • 1 min

Coś dla wielbicieli jabłeczników i szarlotek. Rozpływa się w ustach ;)

  • 1 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    250 g margaryny
    2 serki homogenizowane waniliowe (300 g)
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    ok. 8 średnich jabłek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cynamon

    Lukier:
    2 łyżczki soku z cytryny
    1 łyżka gorącej wody
    6 łyżek cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Szarlotka z kruchego ciasta z połówkami jabłek! pyszna! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, proszku do pieczenia, cukru. serków i margaryny zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć wysmarowaną i obsypaną prostokątną blaszkę.
  • 2. Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda i układać wydrążeniem do dołu na cieście. Posypać cynamonem.
  • 3. Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nim jabłka. Boki docisnąć do dolnej części ciasta.
  • 4. Piec na złoty kolor, w 180 C ok. 50-60 min.
  • 5. Ciasto ostudzić i polać lukrem. Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować