Jabłka pod kruszonką

0 (0 ocen)

  • 50 min

Słodkie, cynamonowe jabłka z chrupiącą kruszonką...szybki i smaczny deser:)

  • 50 min

Składniki:

  • Masa jabłkowa:
    1kg jabłek
    2 łyżeczki cukru
    3 łyżeczki cynamonu

    Kruszonka:
    100g masła
    1op cukru wanilinowego
    100g cukru
    150g mąki

Jabłka pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, usunąć gniazda, zetrzeć na tarce o grubych oczkach,wymieszać z cukrem i cynomen.
    Silikonową trotownice wysmarować masłem i wyłożyć masę jabłkową.
  • 2. W misce wymieszać mąkę, cukier wanilinowy, cukier i dodać posiekane masło.wymieszać wszystko i rozcierać palcami aż powstanie sypka kruszonka. Posypać nią jabłka i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 190st przez 30-40min.

Porady

Ilość cynamonu i cukru w jabłkach zależy od gustu. Ja wolę więcej cynamonu a mniej cukru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy