Jabłka pod cytrynową kruszonką

5 (173 ocen)

  • 45 min

Pod kruchą cytrynową skorupką kruszonki kryją się tu miękkie, aromatyczne jabłka.

  • 45 min

Składniki:

  • Przepis na 3 porcje:
    ok. 350- 400 g jabłek
    3 łyżki cukru
    1 łyżka soku z cytryny

    Cytrynowa kruszonka:
    4 mocno czubate łyżki mąki
    50 g masła
    4 czubate łyżki cukru
    skórka otarta z 1 cytryny
    1 łyżeczka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery Kruszonka

Jabłka pod cytrynową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Dodać cukier, jeszcze raz wymieszać. Wyłożyć do 3 kokilek, wyrównać, lekko przygnieść.
  • 2. Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać masło i skórkę bardzo cienko otarta z cytryny na tarce o drobnych oczkach. Zagnieść ciasto o grudkowej konsystencji. Dodać sok z cytryny, krótko zagnieść. Kruszonkę podzielić na 3 części, wyłożyć na wierzch startych jabłek delikatnie krusząc ją w rękach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 35 minut, do zrumienienia kruszonki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować