Jabłka pod chrupiącą kruszonką

0 (0 ocen)

Pyszny, czekoladowy deser, przykryty chrupiącą kruszonką

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu b:
    120 g serka ricotta
    50 g czekolady deserowej
    2 łyżki mąki

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    3 duże jabłka

    Składniki robocze:
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka cukru pudru
    1/3 łyżeczki cynamonu

    Dekoracja:
    2 kostki czekolady gorzkiej
    listki mięty

Jabłka pod chrupiącą kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, ściąć plasterek od strony ogonka i wydrążyć środki.
  • 2. Czekoladę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać serek i wymieszać.Wypełnić środki jabłek.
  • 3. Do mąki dodać masło, cukier i cynamon. W palcach zrobić kruszonkę.Posypać grubą warstwą na jabłka. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15 min. w temp. 190 stopni.
  • 4. Gorzką czekoladę rozpuścić, polać upieczone jabłka i udekorować miętą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy