Jabłka pieczone z nadzieniem orzechowym

5 (196 ocen)

Pieczone jabłka mogłabym jeść na okrągło! Tym razem przygotowałam je z nadzieniem orzechowym, które do jabłek pasuje doskonale.

Składniki:

  • 5 małych jabłek
    100 g orzechów włoskich
    50 g twarogu półtłustego
    5 łyżek jogurtu naturalnego
    1 łyżka miodu
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłka pieczone z nadzieniem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-245s1uh 1. Jabłka umyć, odkroić górną część, a ze środka wydrążyć gniazdka nasienne, nie obierać ze skórki.
  • image-22r3wsw 2. Orzechy włoskie zmielić lub drobno posiekać. Wymieszać z twarogiem, jogurtem oraz miodem. Nadzieniem wypełnić środki jabłek i przykryć odkrojoną górną częścią.

    Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można również w żaroodpornym naczyniu) w 180 st.C przez ok. 30-40 minut, aż jabłka zmiękną, a skórka się zmarszczy. Następnie wyjąć i pozostawić do lekkiego przestudzenia. Zajadać na ciepło w towarzystwie, np. gałki lodu. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować