Jabłka pieczone z bakaliami

0 (0 ocen)

  • 55 min

Pożywne, smaczne i zdrowie co nieco, czyli jabłka pieczone z bakaliami, gdzie ich największa zaletą jest wysoka zawartość błonnika w suszonych owocach i orzechach, który powoduje zmniejszenie uczucia głodu. Dlatego jabłka pieczone mogą okazać się alternatywą słodką przekąską.

  • 55 min

Składniki:

  • 3 jabłka duże słodko winne
    rodzynki sułtańskie
    migdały całe
    orzechy włoskie
    orzechy laskowe
    skórka pomartańczowa kandyzowana (kosteczka)
    płatki kokosowe
    śliwki suszone
    żurawina suszona
    6 łyżeczek miodu prawdziwego
    1/2 pomarańcza (sok)
    cukier puder
    syrop klonowy

Jabłka pieczone z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka dokładnie umyć, przeciąć na wysokości 2/3, wydrążyć łyżką gniazda nasienne.
    Sok z pomarańczy wymieszać z 3 łyżeczkami miodu. Nałożyć po łyżce do wydrążonych otworów w jabłkach.
    W misce wymieszać bakalie z 3 łyżeczkami miodu. Wypełnić jabłka bakaliową mieszanką i przykryć czapeczkami.
    Piec 30-40 minut w 200 stopniach.
    Podawać oprószone cukrem pudrem polane syropem klonowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy