Jabłka od Ewy dla Adama

0 (0 ocen)

Robiąc te jabłka pomyślałam o mężu Adamie. Więc nazwa deseru jak najbardziej pasuje - od Ewy dla Adama.

Składniki:

  • 5 jabłek
    1 garść rodzynek
    1 garść żurawiny
    1 garść płatków migdałowych
    2 łyżki białego wytrawnego wina
    1 łyżka płynnego miodu
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżka soku z cytryny
    do posypania: karmel z wanilią w młynku
    cukier cynamonowy w młynku
    czekolada w młynku

Jabłka od ewy dla adama - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i wytarte jabłka przekroić na pół.
    Z każdej połówki usunąć gniazda nasienne i wydrążyć trochę miąższu.
    Uzyskany miąższ rozgnieść widelcem razem z sokiem z cytryny.
    Do miąższu dodać rodzynki, żurawinę i migdały, miód, cukier waniliowy i wino i wszystko wymieszać.
    Tak przygotowanym farszem napełnić połówki jabłek.
  • 2. Na każdą porcję posypać karmel z wanilią i cukier cynamonowy po 5 obrotów młynkiem.
    Piec w temperaturze 185 stopni przez 25 minut.
    Po nałożeniu na talerzyki posypać czekoladą z młynka.

Komentarze

Podobne przepisy