Jabłka nadziewane serem i żurawiną pod orzechową bezą

0 (0 ocen)

  • 20 min

Wiele osób postanowiło sobie od Nowego Roku jeść mniej kalorycznie. Bardzo trudno całkowicie wyrzec się wszystkich słodkości. Spróbowałam zrobić niskokaloryczny deser. Sernik w wersji light- jabłko faszerowane białym serem z żurawiną, przykryte mało słodką, orzechową bezą.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 jabłka

    Nadzienie:
    2 łyżki mielonego sera białego
    1 łyżeczka cukru
    1-2 łyżki suszonej żurawiny


    Beza orzechowa:
    1 białko
    1 czubata łyżka cukru
    1 zaokrąglona łyżka mielonych orzechów

Jabłka nadziewane serem i żurawiną pod orzechową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, przekroić na połówki, wydrążyć środki.
  • Jabłka nadziewane serem i żurawiną pod orzechową bezą 2. Nadzienie:
    Ser wymieszać z cukrem i żurawiną. Podzielić na 4 części. Wyłożyć do wydrążonych połówek jabłek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 5-7 minut.
  • Jabłka nadziewane serem pod orzechową bezą 3. Beza orzechowa:
    Białko ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać mielone orzechy, wymieszać łyżką. Wyłożyć na wierzch lekko podpieczonych jabłek. Piec jeszcze ok.12-15 minut (do zrumienienia bezy) w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Porady

Można zrezygnować z orzechów w bezie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy