Jabłka kiszone z miodem

5 (3 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Takie jabłka świetnie sprawdzą się jako dodatek do różnych mięs.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Dowolna ilość małych twardych jabłek
    po 2-3 cm kory cynamonowej na każdy słój o pojemności 3 l
    3-4 goździki
    3-4 kulki ziela angielskiego
    5-6 kulek zielonego pieprzu
    1/2 łyżeczki gorczycy
    po kiści ciemnych winogron (u mnie z przydomowego ogrodu)
    Zalewa na 3 słoje o pojemności 3l:
    4 l zimnej przefiltrowanej wody
    3 szklanki miodu naturalnego (u mnie leśny)
    100 g soli morskiej
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Przetwory z jabłek

Jabłka kiszone z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jabłka 1. Jabłka myję osączam na sicie.
  • jabłka 2. Do garnka wlewam wodę, miód wsypuję sól i dokładnie mieszam do połączenia składników.
  • jabłka 3. Jabłka układam w słojach. Staram się umieścić jak najwięcej jabłek dlatego układam połówki jabłek. Jednocześnie w puste miejsca dodaję przyprawy i ziarna winogron.
    Jabłka w słojach zalewam przygotowaną zalewą tak by pokryła jabłka. Słoje zamykam i 4-5 dni trzymam w temperaturze pokojowej. Po tym czasie wynoszę do zimnego pomieszczenia.
    Jabłka są gotowe do spożycia po 2-3 tygodniach. Im dłużej stoją tym są bardziej wytrawne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

5 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kiszone jabłka

5 (3 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kiszone jabłka z kwiatem lipy

To może cię zainteresować