REKLAMA

Jabłka kiszone z miodem

Przepis można edytować samodzielnie przez 7 dni od daty publikacji.

wyświetlono: 76 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Takie jabłka świetnie sprawdzą się jako dodatek do różnych mięs.

opublikowany: 14.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Dowolna ilość małych twardych jabłek
    po 2-3 cm kory cynamonowej na każdy słój o pojemności 3 l
    3-4 goździki
    3-4 kulki ziela angielskiego
    5-6 kulek zielonego pieprzu
    1/2 łyżeczki gorczycy
    po kiści ciemnych winogron (u mnie z przydomowego ogrodu)
    Zalewa na 3 słoje o pojemności 3l:
    4 l zimnej przefiltrowanej wody
    3 szklanki miodu naturalnego (u mnie leśny)
    100 g soli morskiej
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • jabłka 1. Jabłka myję osączam na sicie.
  • jabłka 2. Do garnka wlewam wodę, miód wsypuję sól i dokładnie mieszam do połączenia składników.
  • jabłka 3. Jabłka układam w słojach. Staram się umieścić jak najwięcej jabłek dlatego układam połówki jabłek. Jednocześnie w puste miejsca dodaję przyprawy i ziarna winogron.
    Jabłka w słojach zalewam przygotowaną zalewą tak by pokryła jabłka. Słoje zamykam i 4-5 dni trzymam w temperaturze pokojowej. Po tym czasie wynoszę do zimnego pomieszczenia.
    Jabłka są gotowe do spożycia po 2-3 tygodniach. Im dłużej stoją tym są bardziej wytrawne.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: PaniMISIOWA PaniMISIOWA

Pieczone jabłka z miodem i cynamonem

Pieczone jabłka idealne na zimowe wieczory!

kategoria: Desery pieczone jabłka opublikowany: 28.12.2013 | wyświetlono: 63687 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Ewa Kuropacińska Ewa Kuropacińska

Ogórki kiszone z miodem i chili

Bardzo fajny smak :) słodko- ostry :) Idealne również jako przekąska :)

kategoria: Przetwory opublikowany: 09.09.2014 | wyświetlono: 3035 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE