Takie jabłka świetnie sprawdzą się jako dodatek do różnych mięs.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Dowolna ilość małych twardych jabłek
po 2-3 cm kory cynamonowej na każdy słój o pojemności 3 l
3-4 goździki
3-4 kulki ziela angielskiego
5-6 kulek zielonego pieprzu
1/2 łyżeczki gorczycy
po kiści ciemnych winogron (u mnie z przydomowego ogrodu)
Zalewa na 3 słoje o pojemności 3l:
4 l zimnej przefiltrowanej wody
3 szklanki miodu naturalnego (u mnie leśny)
100 g soli morskiej
Jabłka kiszone z miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka myję osączam na sicie.
2.Do garnka wlewam wodę, miód wsypuję sól i dokładnie mieszam do połączenia składników.
3.Jabłka układam w słojach. Staram się umieścić jak najwięcej jabłek dlatego układam połówki jabłek. Jednocześnie w puste miejsca dodaję przyprawy i ziarna winogron.
Jabłka w słojach zalewam przygotowaną zalewą tak by pokryła jabłka. Słoje zamykam i 4-5 dni trzymam w temperaturze pokojowej. Po tym czasie wynoszę do zimnego pomieszczenia.
Jabłka są gotowe do spożycia po 2-3 tygodniach. Im dłużej stoją tym są bardziej wytrawne.
Komentarze