Jabłka faszerowane kaszanką

4.51 (178 ocen)

  • 50 min

Taka kaszanka chodziła za mną już od dawna, a że dostałam pyszną domowej roboty, to od razu wylądowała w jabłku.

  • 50 min

Składniki:

  • • 4 duże kwaśne jabłka
    • 50 dkg kaszanki
    • 2 cebule
    • 4 łyżeczki musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
    • 3 łyżki oleju
    • sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.51 (178 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Jabłka faszerowane kaszanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłka faszerowane kaszanką 1. • Jabłka umyć, ściąć czapeczki i wydrążyć miąższ,tak aby pozostało ok. 1 cm ze skórką. Ja najpierw nożem wyznaczyłam koło, następnie wydrążyłam.
    • Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną kaszankę i obsmażyć. Przyprawić do smaku.
    • Jabłka nafaszerować kaszanką delikatnie uciskając.
    • Na wierzch położyć po łyżeczce musztardy, wygładzić.
    • Jabłka nakłuć igłą w kilku miejscach aby nie popękały.
    • Jabłka włożyć do żaroodpornego naczynia, wlać na spód 1/2 szklanki wody.
    • Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 30 minut.

Porady

Pomysł na danie pochodzi z blogu Kuchareczka-gadułeczka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować