Jabłka faszerowane kaszanką

  • wyświetlono: 1811 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Taka kaszanka chodziła za mną już od dawna, a że dostałam pyszną domowej roboty, to od razu wylądowała w jabłku.

Goszka
  • 50min

Składniki

• 4 duże kwaśne jabłka
• 50 dkg kaszanki
• 2 cebule
• 4 łyżeczki musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
• 3 łyżki oleju
• sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Jabłka faszerowane kaszanką

  • Jabłka faszerowane kaszanką1. • Jabłka umyć, ściąć czapeczki i wydrążyć miąższ,tak aby pozostało ok. 1 cm ze skórką. Ja najpierw nożem wyznaczyłam koło, następnie wydrążyłam.
    • Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną kaszankę i obsmażyć. Przyprawić do smaku.
    • Jabłka nafaszerować kaszanką delikatnie uciskając.
    • Na wierzch położyć po łyżeczce musztardy, wygładzić.
    • Jabłka nakłuć igłą w kilku miejscach aby nie popękały.
    • Jabłka włożyć do żaroodpornego naczynia, wlać na spód 1/2 szklanki wody.
    • Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 30 minut.

Porady

Pomysł na danie pochodzi z blogu Kuchareczka-gadułeczka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

Bułki z kaszanką

Dodane przez: Kuchnia Marty

Bułki z kaszanką

Bułki z kaszanką? Dla wielu z Was...

Kaszanka w jabłkach

Dodane przez: bienpyt

Kaszanka w jabłkach

Super przystawka na gorąco, może...

Jajka sadzone w kaszance

Dodane przez: JustKuchcik

Jajka sadzone w kaszance

Pomysł na jajka sadzone, podane...

Babeczki z kaszanką i jabłkiem

Dodane przez: bienpyt

Babeczki z kaszanką i jabłkiem

Sycące babeczki do czerwonego barszczyku...

image-01k639v

Dodane przez: Ewelina Marcin

Pikantna kaszanka z jabłkową nutą

Tradycyjna pieczona polska kaszanka...

image-1mn47ot

Dodane przez: Docherro

Kaszanka na grilla

Kaszankę możemy przygotować na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE