Jabłka duszone na zimę

4.5 (172 ocen)

Każdej jesieni przygotowuję takie słoik z jabłkami na zimę, wykorzystuję je do szarlotki, naleśników i wielu innych deserów.

Składniki:

  • 5 kilogramów jabłek
    2 szklanki cukru
    Sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Naleśniki

Jabłka duszone na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, jabłka nie stracą swojego koloru. Na dno dużego garnka wlewamy niewielka ilość wody, przekładamy pokrojone jabłka, dusimy na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy jabłka będą się lekko rozpadać wsypujemy cukier i dusimy do momentu aż jabłka będą gęste. Przekładamy do wyparzonych i suchych słoików, zakręcamy, pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować