Jabłecznki z czapeczkami z bitej śmietany

  • wyświetlono: 52 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jest to ciasto, które od wielu lat towarzyszy mojej rodzinie w czasie uroczystości, świąt i do niedzielnej kawy. W wersji uproszczonej pomijam bitą śmietanę. Znakomicie komponuje się jabłkowy mus z kruchym spodem i puszystą śmietaną. Smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Za każdym razem zastanawiam się czy bardziej mi smakuje tuż po wykonaniu, czy po 2 dniach, kiedy ciasto mięknie od wilgotnego musu :) Jest pyszne. Gorąco polecam!

20170930_111030
  • 26 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
200 g schłodzonego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mus jabłkowy:

2 kg jabłek (np. papierówek, boskoop)
3,5 łyżki żelatyny
2 łyżki masła
ok. 1 szklanki wody
ok. ¾ szklanki cukru (do smaku w zależności od kwasowości jabłek)
sok z ½ małej cytryny
cynamon

Białe czapeczki:
250 g mascarpone
300 ml słodkiej śmietanki 30%
ok. 4 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania przepisu:

Jabłecznki z czapeczkami z bitej śmietany

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, którym wyłożyć blaszkę o wymiarach 25x35 cm (wyścieloną papierem do pieczenia). Nie należy się przejmować, jeśli ciasto będzie nieco sypkie. Po upieczeniu będzie znakomite i kruche. Można wylepić brzegi. Formę wstawić na 30 minut do lodówki, a następnie do piekarnika nagrzanego do 1800C. Piec do momentu, aż nabierze złotego koloru. Wyjąć.
    Następnie wylać na ciasto ciepły mus jabłkowy.

    Obrane jabłka pokroić na plastry. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Dodać wodę i masło. Dusić, aż jabłka się uprażą. Dodać cukier, sok z cytryny i cynamon. Masę jabłkową zblendować. Do gorącego musu dodać żelatynę. Dokładnie rozmieszać. Następnie wylać na ciasto. Przestudzone włożyć na noc do lodówki.

    Na drugi dzień: do miski włożyć schłodzoną śmietankę i ser mascarpone. Ubić na sztywno na małych obrotach miksera, pod koniec dodając cukier puder. Przygotowaną masę przełożyć do szprycy do ubierania tortów lub rękawa cukierniczego z okrągłą tytką. Wycisnąć ,,czapeczki”.

Porady

Do musu polecam jabłka papierówki lub boskoop. Można go zastąpić musem ze słoika. Szybszym sposobem przygotowania jest rozsmarowanie śmietany na cieście.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

Ciastojabłkabita śmietanaDeserplacekjabłecznikkrucheciasto kruchepysznemusprzysmak

Komentarze

Podobne przepisy

Biszkopt z bitą śmietaną i galaretką z malinami

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto z bitą śmietaną i galaretką z malinami

Zachęcam Was abyście korzystali...

CIASTO Z AGRESTEM I BITĄ ŚMIETANĄ

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO Z AGRESTEM I BITĄ ŚMIETANĄ

Przepis dostałam od znajomej z...

Bardzo smaczne ciasto z wiśniami

Dodane przez: Bo-Bożena

Ciasto z wiśniami i bitą śmietaną

Bardzo dobre winne ciasto z wiśniami...

Ciasto truskawkowe z bitą śmietaną

Dodane przez: aniak

Ciasto truskawkowe z bitą śmietaną

Truskawkowe konfitury na biszkopcie...

Ciasto krówkowe.

Dodane przez: Annna MM

Ciasto krówka z bitą śmietaną

Bardzo smaczne ciasto z karmelem...

Ciasto piwosza z bitą śmietaną

Dodane przez: sammakko

Ciasto piwosza z bitą śmietaną

Delikatne i aromatyczne ciasto....