Jabłeczniki z budyniem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Jabłka w połączeniu z budyniem smakują znakomicie.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na około 12 babeczek

    3 szklanki mąki

    1 kostki margaryny

    10 łyżek schłodzonej wody

    4 łyżeczki cukru

    2 żółtka

    1 budyń waniliowy

    3-4 jabłka

    cynamon


    lukier królewski:1,5 szklanki cukru pudru,białko,sok z cytryny
    .

Jabłeczniki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. .Mąkę przesianą przez sito posikać z margaryną,dodać żółtka,cukier,skropić wodą,wyrobić szybko ciasto i schłodzić przez około godzinę w lodówce

    .Budyń przygotować według przepisu

    .Jabłka obrać,zetrzeć na tarce.

    .Małe foremki wylepić schłodzonym ciastem,nakłuć,nałożyć jabłka( tak by środek został nam wolny)posypać cynamonem na środek nałożyć budyń a na budyń ponownie jabłka.

    .Pozostałe ciasto rozwałkować i wykroić za pomocą foremki serduszka , nałożyć na warstwę jabłek.

    .Piec nagrzanym piekarniku przez około 40 minut w temp.200 st.C

    .Ostudzić ,polukrować lub obsypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy