Jabłecznik Zuzi

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Idealny smakołyk na zimowy wieczór.

Składniki:

  • ● 1/2 kostki masła
    ● 1 szkl. cukru pudru
    ● 1 szkl. mąki tortowej
    ● 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
    ● 3 duże jajka
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● łyżeczka mielonego cynamonu
    ● łyżeczka mielonego kardamonu
    ● cukier waniliowy
    ● 3 duże jabłka
    ● tłuszcz do posmarowania formy

Jabłecznik zuzi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy i kroimy
    w ósemki. Usuwamy gniazda
    nasienne.
  • 2. Masło kroimy i miksujemy
    z cukrem pudrem. Dodajemy
    po 1 jajku, cały czas miksując.
    Wsypujemy przesiane
    mąki wymieszane z proszkiem,
    cukier waniliowy oraz
    przyprawy korzenne. Miksujemy
    na jednolitą masę.
  • 3. Ciasto wkładamy do posmarowanej
    tłuszczem tortownicy
    (śr. 25 cm). Wyrównujemy
    wierzch i układamy
    jabłka. Pieczemy ok. godziny
    w temp. 160 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2011

Komentarze

Podobne przepisy