Jabłecznik z truskawkową pianką

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny jabłecznik upieczony na kruchym cieście z jabłkami, cynamonem i truskawkową pianką. Polecam.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • jabłka 6 szt. (pokrojonych w kostkę 1,2 kg)
    cynamon 1 łyżeczka
    cukier puder do posypania ciasta
    blacha 30/25/6 cm

    Ciasto:

    mąka krupczatka 2 szklanki
    mąka pszenna Typ 450 1 szklanka
    margaryna Kasia 1 kostka
    cukier 3 łyżki
    żółtka 4 szt.
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki
    cukier waniliowy

    Pianka:

    białka z 4 jajek
    cukier pół szklanki
    kisiel truskawkowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jabłecznik z truskawkową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy w drobną kostkę, dodajemy cynamon mieszamy. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą część ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wyłożone dno formy ciastem układamy pokrojone jabłka, posypujemy cynamonem równomiernie je rozprowadzamy. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i kisiel. Kisiel może być o różnym smaku, ja dałam truskawkowy. Ubitą pianę wykładamy na warstwę ułożonych jabłek. Wierzch warstwy piany posypujemy startym, pozostałym ciastem. Ciasto lekko zamrożone lepiej się zetrze. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół. Upieczone ciasto studzimy i ostudzone posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować