Jabłecznik z rodzynkami pod bezą

  • wyświetlono: 1760 |
  • dodany do książki kucharskiej: 17 |
  • polecenia: 1

Jabłecznik, zaraz po serniku, jest u mnie najbardziej lubianym ciastem. Z wierzchu chrupiąca, w środku mięciutka i lśniąca beza, jabłka prażone z rodzynkami, na ucieranym, jogurtowym cieście. Każdy łakomczuch pokusi się o kawałek tego prostego, ale pysznego ciasta :)

IMG_1607 — kopia

Składniki

ciasto: 6 żółtek
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
125 g masła
1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa jabłkowa: 1,5 kg kwaśnych jabłek
1/2 szklanki cukru
2 opakowania galaretki pomarańczowej
50g rodzynek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka cynamonu

beza: 6 białek
1 szklanka cukru

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Jabłecznik z rodzynkami pod bezą

  • 1. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodając po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i na zmianę z jogurtem dodawać do masy. Ciasto( będzie gęste i klejące) rozłożyć na dnie foremki (25/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  • masa jabłkowa2. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o grubym oczku i przełożyć na dużą patelnię. Prażyć, aż powstanie gęsty mus. Rodzynki obtoczyć w mące i dodać do jabłek. Następnie wsypać galaretki i cynamon i dokładnie wymieszać.
  • jabłka na cieście3. Wyłożyć na ciasto. Podpiec 15 minut w 180 st.
  • beza na jabłkach4. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier, ubić. Pianę rozsmarować na jabłkach.
  • beza na białkach5. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C i piec około 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140*C i piec jeszcze kwadrans. Pozostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Smacznego!

Porady

*jogurt naturalny możemy zastąpić kwaśną gęstą śmietaną
*jeśli mamy tylko słodkie jabłka, dodajmy do musu kilka łyżek soku z cytryny

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakimama_mnie_nauczyla
 

Komentarze

Podobne przepisy

Jabłecznik z bezą i migdałami

Dodane przez: KatarzynaJ

Jabłecznik z bezą i migdałami

Ciasto to idealny deser do kawy...

Jabłecznik z bezą

Dodane przez: olonka

Jabłecznik z bezą

Genialny i łatwy w przygotowaniu...

Szarlotka miodowo - waniliowa z kremem grysikowym pod bezą

Dodane przez: juchab

Szarlotka miodowo - waniliowa z kremem grysikowym...

Uważam, że ta szarlotka jest moim...

sernik z różą pod bezą

Dodane przez: juchab

Sernik z konfiturą różaną pod bezą kokosową

Bardzo aksamitny i kremowy sernik,...

Murzynek z bezą kokosową pod kokosową chmurką

Dodane przez: juchab

Murzynek z bezą kokosową pod kokosową chmurką

Bardzo delikatne ciasto, niezwykle...

Sernik z malinami pod cytrynową bezą

Dodane przez: juchab

Sernik z malinami pod cytrynową bezą

Bardzo miękki i aksamitny sernik,...