Jabłecznik z ,,pokrywką'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. W środku zrobić zagłębienie. Do zagłębienia wsypać cukier, cukier waniliowy i skórkę z cytryny, dodać jajko, mleko i sól, wymieszać na gęstą papkę. Na wierzch położyć kawałki masła i posypać mąką. Zaczynając od środka zagnieść gładkie ciasto. Połowę ciasta rozwałkować i rozłożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem. Resztę ciasta rozwałkować.
2.Nadzienie:
Jabłka obrać ze skórki, pokroić na kawałeczki, usunąć gniazda nasienne. Kawałeczki jabłka włożyć do garnka, dodać cukier, rodzynki i białe wino, gotować 5 minut. Dodać migdały, poczekać, aż masa ostygnie.
3.Posmarować ciasto masą jabłkową. Na wierzchu rozłożyć rozwałkowane ciasto. Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 °C. Wyjąć ciasto i odstawić, aby ostygło.
4.Polewa:
Przesiać cukier puder i wymieszać z sokiem cytrynowym i masłem. Posmarować masło.
Komentarze