Jabłecznik z ,,pokrywką''

0 (0 ocen)

  • 50 min

Sprawdza się na każdą porę roku.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 400 g mąki
    - 4 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 100 g cukru
    - 1 torebka cukru waniliowego
    - 1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
    - 1 jajko
    - 6 łyżek mleka
    - szczypta soli
    - 150 g schłodzonego masła
    Nadzienie:
    - 2 kg jabłek
    - 100 g cukru
    - 100 g rodzynek korynckich
    - 6 łyżek białego wina
    - 50 g posiekanych migdałów
    Polewa:
    - 200 g cukru pudru
    - 3 łyżki soku cytrynowego
    - 1 łyżeczka miękkiego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik z ,,pokrywką'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. W środku zrobić zagłębienie. Do zagłębienia wsypać cukier, cukier waniliowy i skórkę z cytryny, dodać jajko, mleko i sól, wymieszać na gęstą papkę. Na wierzch położyć kawałki masła i posypać mąką. Zaczynając od środka zagnieść gładkie ciasto. Połowę ciasta rozwałkować i rozłożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem. Resztę ciasta rozwałkować.
  • 2. Nadzienie:
    Jabłka obrać ze skórki, pokroić na kawałeczki, usunąć gniazda nasienne. Kawałeczki jabłka włożyć do garnka, dodać cukier, rodzynki i białe wino, gotować 5 minut. Dodać migdały, poczekać, aż masa ostygnie.
  • 3. Posmarować ciasto masą jabłkową. Na wierzchu rozłożyć rozwałkowane ciasto. Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 °C. Wyjąć ciasto i odstawić, aby ostygło.
  • 4. Polewa:
    Przesiać cukier puder i wymieszać z sokiem cytrynowym i masłem. Posmarować masło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować