Jabłecznik z nutą cytrynowo-serową

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Poprostu rewelacyjne ciasto ze smażonymi jabłkami przełożone masą cytrynowo-serową.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto biszkoptowe:
    8jaj
    1szkl. cukru
    1szkl. mąki pszennej
    3łyżki mąki ziemniaczanej
    3łyżki kakao
    1budyń czekoladowy
    2łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta sody

    Poncz:
    1szkl. osłodzonej herbaty

    Masa jabłkowa:
    2kg jabłek
    2galaretki pomarańczowe
    1kisiel prażone jabłka z cynamonem
    1/2szkl. wody

    Masa cytrynowo-serowa:
    2śnieżki
    2galaretki cytrynowe
    5łyżek zmielonego twarogu

    Dodatkowo:
    pokruszone wafle kakaowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jabłecznik z nutą cytrynowo-serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto biszkoptowe: Białka ubij na puch ze szczyptą sody oraz cukrem. Żółtka zmiksuj i dodaj do ubitych białek. Pozostałe wszystkie suche składniki przesiej przez sito i połącz z masą jajeczną. Wymieszaj ręcznie łyżką.Piec 40min. w 170C. Wystudź. Przetnij na pół. Blaszka 25x37.
  • 2. Masa jabłkowa: Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Dajemy je do garnka, dodajemy wodę i dusimy pod przykryciem ok. 20min. Zciągamy z ognia i dodajemy sypkie galaretki oraz kisiel. Mieszamy ręcznie. Studzimy. Wystudzone jabłka wykładamy na pierwszy blat ciasta.
  • 3. Masa cytrynowo-serowa:
    Śnieżki ubij na puch wg przepisu na opakowaniu. Dodaj ser oraz tężejące galaretki zrobione w 400g wrzątku, zmiksuj. Większą część masy wylej na jabłka. Przykryj nasączoną 2częśćią biszkoptu. Resztą masy smarujemy wierzch ciasta i posypujemy pokruszonymi wafelkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować