Jabłecznik z nutą cytrynowo-serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto biszkoptowe: Białka ubij na puch ze szczyptą sody oraz cukrem. Żółtka zmiksuj i dodaj do ubitych białek. Pozostałe wszystkie suche składniki przesiej przez sito i połącz z masą jajeczną. Wymieszaj ręcznie łyżką.Piec 40min. w 170C. Wystudź. Przetnij na pół. Blaszka 25x37.
2.Masa jabłkowa: Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Dajemy je do garnka, dodajemy wodę i dusimy pod przykryciem ok. 20min. Zciągamy z ognia i dodajemy sypkie galaretki oraz kisiel. Mieszamy ręcznie. Studzimy. Wystudzone jabłka wykładamy na pierwszy blat ciasta.
3.Masa cytrynowo-serowa:
Śnieżki ubij na puch wg przepisu na opakowaniu. Dodaj ser oraz tężejące galaretki zrobione w 400g wrzątku, zmiksuj. Większą część masy wylej na jabłka. Przykryj nasączoną 2częśćią biszkoptu. Resztą masy smarujemy wierzch ciasta i posypujemy pokruszonymi wafelkami.
Komentarze