Jabłecznik z miętą i pianką w pucharkach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jabłecznik na zimno z dodatkiem orzeźwiającej mięty i bitą śmietaną na wierzchu.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 okrągłe biszkopty
    300 g twardych jabłek (np. Ligol)
    150 ml wrzątku
    1 opakowanie galaretki cytrynowej
    3 duże liście mięty
    200 ml śmietany 30%
    odrobina cynamonu do oprószenia wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery Deser na zimno

Jabłecznik z miętą i pianką w pucharkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml wrzącej wody.

    Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodajemy galaretkę i posiekaną miętę. Mieszamy.

    Na dnie pucharków wykładamy biszkopty, a następnie jabłka z galaretką. Wstawiamy do lodówki, by całość stężała.

    Śmietankę ubijamy na sztywno i wykładamy na jabłka. Oprószamy lekko cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Jabłka Mięta Owoce Galaretka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować