Jabłecznik z masą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ze wszystkich składników zagnieść ciasto jak kruche. rozwałkować wyłożyć blachę i upiec na złoty kolor. piec w nagrzanym piekarniku około 20-25 min w temp 180 stopni. wystudzić
2.masa jabłkowa:
jabłka obrać, drobniej pokroić,dodać cukier, zalać sokiem jabłkowym i dusić 10-15 minut. następnie dodać sok z cytryny i dusić do momentu aż połowa z tych jabłek lekko się rozpadnie. następnie rozrób budyń w szklance wody i dodaj do gotujących jabłek, zagotuj jak budyń. zestaw z ognia i wsyp galaretkę- mieszaj aż się całkowicie rozpuści. ciepłą masę wylej na ciasto kruche wystudź.
3.masa:
ugotować budyń i ostudzić.
żółtka utrzeć na parze z połową cukru pudru, na koniec dodać wódkę.
masło z cukrem pudrem utrzeć na puch i po łyżce dodawać budyń a potem chłodną masę jajeczną. masę wyłożyć na zimną masę jabłkową. wierzch lekko posypać cynamonem. można też poukładać jabłka.
ciasto wstawić na godzinę dwie do lodówki do całkowitego schłodzenia.
podawać do kawy.
Komentarze