Jabłecznik z kruszonką

  • wyświetlono: 568 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Ten przepis pochodzi z książki mojej babci

patryk98
  • 24 porcje
  • 80min

Składniki

Ciasto:
*250 g margaryny
*4 jajka
*1 cukier wanilinowy
*1 szklanka cukru
*25 dag mąki
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka:
*10 małych jabłek
*1,5 łyżeczki cynamonu
*0,5 szklanki cukru
Kruszonka: ( przepis na dużą blachę)
*25 dag margaryny
*25 dag cukru
*50 dag mąki
*1-2 żółtka
*1 cukier wanilinowy

Sposób przygotowania przepisu:

Jabłecznik z kruszonką

  • 1. Ciasto: Margarynę, cukier, cukier wanilinowy oraz jajka miksujemy do gładkości.Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy dalej,aż mąka całkowicie połączy się z ciastem.Cisto wykładamy na blaszkę wysmarowaną olejem i wysypaną mąką. Forma 24x37 cm
  • 2. Jabłka: Jabłka myjemy i obieramy ze skóry. Następnie trzemy na tarce. Jabłka zasypujemy cukrem i cynamonem po czym dokładnie mieszamy i wykładamy na ciasto.
  • 3. Kruszonka: Margarynę miksujemy z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkiem na gładką masę. Następnie wsypujemy mąkę i zagniatamy. Robimy sobie kulkę i trzemy na tarce i dajemy na ciasto.
    Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 35-45 minut w temperaturze 180 stopni C.
  • 4. 1. Ciasto: Margarynę, cukier, cukier wanilinowy oraz jajka miksujemy do gładkości.Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy dalej,aż mąka całkowicie połączy się z ciastem.Cisto wykładamy na blaszkę wysmarowaną olejem i wysypaną mąką. Forma 24x37 cm
    2. Jabłka: Jabłka myjemy i obieramy ze skóry. Następnie trzemy na tarce. Jabłka zasypujemy cukrem i cynamonem po czym dokładnie mieszamy i wykładamy na ciasto.
    3. Kruszonka: Margarynę miksujemy z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkiem na gładką masę. Następnie wsypujemy mąkę i zagniatamy. Robimy sobie kulkę i trzemy na tarce i dajemy na ciasto.
    Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 35-45 minut w temperaturze 180 stopni C.

Porady

-Ciasto możemy zrobić z połowy porcji. Wtedy będzie cieńsze.
-Na ciasto można zrobić więcej jabłek w zależności od upodobań.Wtedy cukru i cynamonu będzie potrzeba więcej.
-Kruszonkę możemy zrobić z 15 dag masła i 10 dag margaryny. Wtedy będzie miała lepszy smak
-Ciasto zamiast wyłożyć na blachę 24x37 cm możemy dać na większą. Wtedy jabłek będzie potrzeba o wiele więcej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

jabłecznik z kisielem

Dodane przez: mariosylwia

Jabłecznik z kisielem

Przepis pochodzi z "Wielkiej księgi...

Jabłecznik Z Budyniową Pianką

Dodane przez: gotowanietoproste

Jabłecznik Z Budyniową Pianką

Uwielbiam jabłeczniki, a w takim...

Jabłecznik z budyniową, puszystą pianką :)

Dodane przez: asia95

Jabłecznik z budyniową puszystą pianką

Sprawdzony przepis na nieco inny...

jabłecznik z budyniem

Dodane przez: mariosylwia

Jabłecznik z budyniem

Przepis na ten pyszny jabłecznik...

jabłecznik biszkoptowy z kremem

Dodane przez: klementynka

jabłecznik biszkoptowy z kremem

Przepyszne, rozpływające się w...

szarlotka z kisielem

Dodane przez: capri

szarlotka(jabłecznik) z kisielem

wilgotna, z lekko cytrynowym aromatem,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE