Jabłecznik z kratką

4.5 (197 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Mój mąż uwielbia taki jabłecznik, więc dogadzam na życzenie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl. mąki
    ¾ szkl. cukru
    4 żółtka
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kostka margaryny
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki śmietany

    Masa jabłkowa:
    2 kg jabłek
    ¾ szkl. cukru
    kisiel truskawkowy
    galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik z kratką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed upieczeniem 1. Wszystkie składniki ciasta dobrze wyrobić. 1/3 schować do zamrażalnika na kratkę. Blachę o wymiarach 25x40 smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
    Pozostałe ciasto rozwałkować i wyłożyć dno blaszki.
  • po upieczeniu 2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie wkładamy do garna i zasmażamy z cukrem Mieszamy często, ażeby nie przywarły i nie przypaliły się. Po 20 minutach wsypujemy kisiel i galaretkę, dobrze rozprowadzamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy masa wystygnie wykładamy na ciasto, a na masie robimy kratkę z ciasta schowanego w zamrażalniku. Rozwałkowujemy wałeczki i układamy w kształcie kratki. Pieczemy 45 min w temp.180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować