Jabłecznik z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto. Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywną masę. Żółtka rozmieszać z proszkiem do pieczenia. Mąkę i żółtka dodawać powoli do białek. Wymieszać delikatnie. Wylać na formę (około 25x30 cm) i piec w 180 stopniach około 20 minut.
2.Nadzienie. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w ósemki. Wodę zagotować z cukrem i wrzucić do tego jabłka. Chwilę gotować. Gorące jabłka wybrać i układać w formie na upieczonym biszkopcie. Budynie ugotować na 3 szklankach wywaru z jabłek. Gotową masę wyłożyć na jabłka.
3.Margarynę rozpuścić z cukrem, dodać wiórka i wymieszać. Przestudzić. Dodać jajka i dokładnie je roztrzepać. Masę wyłożyć na budyń i całość zapiec do zrumienienia w 180 stopniach.
Komentarze