Jabłecznik z kokosem

  • wyświetlono: 2194 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Wilgotne ciasto dla amatorów jabłek i wiórek kokosowych. Idealne na sezon jesienno-zimowy.

kasmat
  • 60min

Składniki

Biszkopt: 4 jajka,
4 łyżki mąki pszennej,
4 łyżki cukru,
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie: 1 kg jabłek,
1 litr wody,
3 łyżki cukru,
2 budynie śmietankowe,
Kokos: 20 dkg margaryny,
3/4 szklanki cukry,
20 dkg wiórek kokosowych,
2 jajka

Sposób przygotowania przepisu:

Jabłecznik z kokosem

  • 1. Ciasto. Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywną masę. Żółtka rozmieszać z proszkiem do pieczenia. Mąkę i żółtka dodawać powoli do białek. Wymieszać delikatnie. Wylać na formę (około 25x30 cm) i piec w 180 stopniach około 20 minut.
  • 2. Nadzienie. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w ósemki. Wodę zagotować z cukrem i wrzucić do tego jabłka. Chwilę gotować. Gorące jabłka wybrać i układać w formie na upieczonym biszkopcie. Budynie ugotować na 3 szklankach wywaru z jabłek. Gotową masę wyłożyć na jabłka.
  • 3. Margarynę rozpuścić z cukrem, dodać wiórka i wymieszać. Przestudzić. Dodać jajka i dokładnie je roztrzepać. Masę wyłożyć na budyń i całość zapiec do zrumienienia w 180 stopniach.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zyciebiszkoptjabłkakokoswiórka

Komentarze

Podobne przepisy

upieczone bułki

Dodane przez: rene70

Drożdżówki z serem i wiśniami

Idealne bułeczki do popołudniowej...

image-24vt6ev

Dodane przez: Kasja1986

Jabłka zapiekane pod bezą

Pyszny, delikatny jak chmurka deser...

Orzechowe trufelki

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Orzechowe trufelki

Polecam te mocno orzechowe słodkości.

Tiramisu z czekoladą

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Tiramisu z czekoladą

Zapraszam na nieco odmienioną wersję...

image-1ywcn20

Dodane przez: Mniam1

Serowe bułeczki z czekoladą

Smaczne bułeczki z dodatkiem sera...

image-27r3k29

Dodane przez: Habibi Chi

Tort z czereśniami i brzoskwiniami

Prosty w wykonaniu, smaczny tort...