Jabłecznik z kokosem

4.46 (153 ocen)

  • 60 min

Wilgotne ciasto dla amatorów jabłek i wiórek kokosowych. Idealne na sezon jesienno-zimowy.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt: 4 jajka,
    4 łyżki mąki pszennej,
    4 łyżki cukru,
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    Nadzienie: 1 kg jabłek,
    1 litr wody,
    3 łyżki cukru,
    2 budynie śmietankowe,
    Kokos: 20 dkg margaryny,
    3/4 szklanki cukry,
    20 dkg wiórek kokosowych,
    2 jajka
Wystaw ocenę:

4.46 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Jabłecznik z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto. Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na sztywną masę. Żółtka rozmieszać z proszkiem do pieczenia. Mąkę i żółtka dodawać powoli do białek. Wymieszać delikatnie. Wylać na formę (około 25x30 cm) i piec w 180 stopniach około 20 minut.
  • 2. Nadzienie. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w ósemki. Wodę zagotować z cukrem i wrzucić do tego jabłka. Chwilę gotować. Gorące jabłka wybrać i układać w formie na upieczonym biszkopcie. Budynie ugotować na 3 szklankach wywaru z jabłek. Gotową masę wyłożyć na jabłka.
  • 3. Margarynę rozpuścić z cukrem, dodać wiórka i wymieszać. Przestudzić. Dodać jajka i dokładnie je roztrzepać. Masę wyłożyć na budyń i całość zapiec do zrumienienia w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jabłka Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować