Ciasto nie wymagające,spełni wszelkie oczekiwania wielbicieli jabłeczników ;)Lubię testować nowe przepisy;prowadzę kulinarny blog;http://gotujenacodzien.blogspot.com/
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
2 jajka
5 łyżek cukru
4 łyżki margaryny
1 łyżka kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Piana kokosowa:
5 białek
1 szklanka cukru
200 g wiórek kokosowych
Dodatkowo:
2 kg jabłek
cukier waniliowy
cukier kryształ do smaku
1 i 1/2 łyżki bułki tartej
Jabłecznik z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników,oprócz kakao zagnieść ciasto.Podzielić je na 2 części;do jednej dodać kakao.Włożyć do zamrażalnika ,mocno schłodzić.
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach,połączyć z cukrem waniliowym ,dosłodzić do smaku cukrem kryształem,dodać bułkę tartą.
Jasne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wysmarowaną blaszkę 25/36 cm i podpiec 15 min w 180 stopniach.Na podpieczony spód wyłożyć surowe jabłka i zetrzeć na nie kakaowe ciasto.Podpiec ok 15 min w 180 stopniach.Przed końcem pieczenia wyłożyć na nie ubitą pianę z białek i wymieszaną z kokosem.Ciasto piec do złotego koloru kokosu.
Komentarze