JABŁECZNIK Z KOKOSEM

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto nie wymagające,spełni wszelkie oczekiwania wielbicieli jabłeczników ;)Lubię testować nowe przepisy;prowadzę kulinarny blog;http://gotujenacodzien.blogspot.com/

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    2 szklanki mąki
    2 jajka
    5 łyżek cukru
    4 łyżki margaryny
    1 łyżka kakao
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Piana kokosowa:
    5 białek
    1 szklanka cukru
    200 g wiórek kokosowych
    Dodatkowo:
    2 kg jabłek
    cukier waniliowy
    cukier kryształ do smaku
    1 i 1/2 łyżki bułki tartej

Jabłecznik z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników,oprócz kakao zagnieść ciasto.Podzielić je na 2 części;do jednej dodać kakao.Włożyć do zamrażalnika ,mocno schłodzić.
    Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach,połączyć z cukrem waniliowym ,dosłodzić do smaku cukrem kryształem,dodać bułkę tartą.
    Jasne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wysmarowaną blaszkę 25/36 cm i podpiec 15 min w 180 stopniach.Na podpieczony spód wyłożyć surowe jabłka i zetrzeć na nie kakaowe ciasto.Podpiec ok 15 min w 180 stopniach.Przed końcem pieczenia wyłożyć na nie ubitą pianę z białek i wymieszaną z kokosem.Ciasto piec do złotego koloru kokosu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy