Jabłecznik z kisielem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka i posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części. Jedną część ciasta wkładamy do zamrażalnika a drugą rozkładamy na blaszce o wymiarach 36x24 wysmarowanej margaryną i posypaną odrobiną bułki tartej. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180C.
2.Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku. Wkładamy do rondelka dodajemy cukier i smażymy około 10 minut. Do jabłek dodajemy cynamon i kaszę mannę. Mieszamy i wykładamy na podpieczone ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier i kisiel. Dokładnie mieszamy i wykładamy na masę jabłkową. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczemy 25 minut w temperaturze 170C. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze