Jabłecznik z kisielem

4.99 (187 ocen)

Uwielbiam jabłeczniki pod każdą postacią

Składniki:

  • Ciasto:
    3,5 szklanki mąki
    szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kostka margaryny
    5 żółtek
    1 torebka cukru waniliowego

    Piana:
    5 białek
    1/2 szklanki cukru
    kisiel wiśniowy

    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    3 łyżki cukru
    łyżeczka cynamonu
    2 łyżki kaszy manny
    cukier puder




Wystaw ocenę:

4.99 (187 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Kruche ciasto Desery

Jabłecznik z kisielem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka i posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 części. Jedną część ciasta wkładamy do zamrażalnika a drugą rozkładamy na blaszce o wymiarach 36x24 wysmarowanej margaryną i posypaną odrobiną bułki tartej. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180C.
  • 2. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku. Wkładamy do rondelka dodajemy cukier i smażymy około 10 minut. Do jabłek dodajemy cynamon i kaszę mannę. Mieszamy i wykładamy na podpieczone ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier i kisiel. Dokładnie mieszamy i wykładamy na masę jabłkową. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczemy 25 minut w temperaturze 170C. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować