Jabłecznik z kaszą jaglaną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Jabłecznik z kaszą jaglaną, to chyba najprostsze i jednocześnie najzdrowsze ciacho jakie upiekłam w moim życiu. Jest aromatyczne, lekko chrupiące z zewnątrz i dość wilgotne w środku . Świetnie smakuje z jogurtem.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI: (tortownica z silikonu o średnicy 22-25 cm ; czas przygotowania ok. 100 minut)

    1 kg jabłek (szara reneta)
    1 szklanka kaszy jaglanej (300 g)
    1/3 szkl. cukru trzcinowego
    1 łyżeczka cynamonu
    sok z dwóch pomarańczy lub łyżeczka soku z cytryny
    50 g masła dobrze schłodzonego



    Dodatkowo wrzątek do sparzenia kaszy.


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery

Jabłecznik z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 200'C.
    Kaszę jaglaną zalać wrzątkiem. Pozostawić na kilka minut pod przykryciem.
    Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do jabłek wlać sok z pomarańczy, dodać cukier, cynamon oraz namoczoną kaszę (odcedzić). Wszystko dokładnie wymieszać.
    Przełożyć do silikonowej formy, wygładzić łyżką i rozłożyć na powierzchni starte masło. Przykryć aluminiową folią. Piec pod przykryciem przez pierwsze 45 minut. Po tym czasie zdjąć folię i dopiec jeszcze przez ok. 40 minut.
    Podawać samo lub z jogurtem.
    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować