Jabłecznik z Janowa

4.99 (190 ocen)

  • 10 min

Jeden z lepszych jabłeczników, który nie może się nie udać!

  • 10 min

Składniki:

  • 3 całe jajka + 2 żółtka
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    1 kostka tłuszczu
    3 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    mus jabłkowy albo 1 kg jabłek
    cynamon

Wystaw ocenę:

4.99 (190 ocen)

Jabłecznik z janowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jabłecznik 1. Tłuszcz utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Powoli dodawać 3 całe jajka i 2 żółtka. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć na nasmarowaną tłuszczem blachę lub blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć mus jabłkowy. Można posypać cynamonem.
    Do pozostałego ciasta dodać kilka łyżek gorącego mleka i rozkręcić mikserem, aby łatwiej było rozłożyć to ciasto na jabłkach.
    Pieczemy w piekarniku ok 50min w temperaturze 180 stopni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mus jabłkowy Jabłka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować