Jabłecznik z cynamonem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Bardzo prosty i pyszny placek. Uwielbiają go zarówno dorośli jak i dzieci.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3szkl mąki tortowej ( lub pszennej),
    1 kostka margaryny,
    5 żółtek,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1szkl cukru,
    1 cukier waniliowy,
    2-3 łyżki gęstej śmietany.
    Masa:
    1 kg obranych pokrojonych jabłek,
    cukier,
    bułka tarta,
    rodzynki,
    cynamon.

Jabłecznik z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Do miski dodajemy wszystkie składniki. Wyrabiamy ciasto do momentu gdy zaczyna trochę odchodzić od ręki. Ciasto formujemy na 2 kulki ( jedna mniejsza, druga większa). Większa część wykładamy na wyłożoną folią aluminiową i posmarowaną margaryną blaszkę(40x24 lub mniejsza) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200C na ok 15 min. Mniejszą kulkę wkładamy do zamrażalnika na ok 40 min.

    Masa: Jabłka smażymy jak na dżem, dodajemy cukier do smaku. Jeżeli dżem jest za rzadki to dodajemy do niego trochę bułki tartej. Po wystygnięciu dodajemy rodzynki i cynamon(ilość według uznania), mieszamy. Masę wylewamy na podpieczony spód na to trzemy lub rozkładamy surowe ciasto. Wkładamy do piekarnika na ok 30 min.

Porady

Zamiast smażenia dżemu można dodać już gotowy ze słoika. Przed podaniem ciasto można udekorować bitą śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy