Jabłecznik z cynamonem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Łatwy przepis na jabłecznik.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto dolna warstwa:
    1 kostka margaryny (250g)
    3 szkl mąki
    1 szkl cukru
    4 jajka
    proszek do pieczenia (16g)
    3-4 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego

    Ciasto górna warstwa:
    1 jajko
    3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
    3 łyżki cukru

    Masa z jabłek:
    1l słoik startych lub uprażonych jabłek
    odrobina cynamonu i cukru

    Dodatkowo:
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik

Jabłecznik z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto dolna warstwa:
    Margarynę, mąkę, jajka, cukier, proszek do pieczenia i śmietanę ucierać ręką na jednolitą masę. Prawie całe ciasto przełożyć na blachę wyściełaną papierem (zostawić około 2 garści ciasta).

    Na ciasto położyć jabłka wymieszane z cynamonem i cukrem.

    Ciasto górna warstwa:
    Do pozostałej masy, wbić jajko, wlać śmietanę lub jogurt naturalny, wsypać cukier i wymieszać ręką. Gdy składniki się połączą, wlać rzadkie ciasto na jabłka.

    Piec około 40 minut w 160 stopniach (dobrze rozgrzany piekarnik, termoobieg).
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Porady

Forma: 37cm x 25cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować