Jabłecznik z cynamonem

4.49 (191 ocen)

  • 60 min

Najlepszy jabłecznik pod słońcem z przepisu mamy

  • 60 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
    1 szklanka mąki ziemniaczanej,
    1 kostka margaryny do wypieków,
    5 jajek,
    1 szklanka cukru,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    2,5 kg jabłek (u mnie reneta),
    łyżka cynamonu
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Desery

Jabłecznik z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać na przemian po jednym jajku i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Blachę o wymiarach 20x35 wyłożyć papierem do pieczenia, następnie rozprowadzić w niej niecałe 2/3 ciasta. Spód podpiec 15 min. w 160°C.
  • 2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Wymieszać z łyżką cynamonu. Wyłożyć na podpieczony spód. Wszystko przykryć pozostałą częścią ciasta. Dobra rada: Przy rozprowadzaniu wierzchniej warstwy ciasta warto moczyć łyżkę w wodzie, wtedy łatwiej będzie je rozprowadzić.
  • 3. Piec ok. 45 min. w 175°C na złoty kolor. Ciasto po wystygnięciu można polukrować (lukier powinien być gęsty: 4 łyżki wody na 4 łyżki cukru pudru).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować