Jabłecznik z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać na przemian po jednym jajku i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Blachę o wymiarach 20x35 wyłożyć papierem do pieczenia, następnie rozprowadzić w niej niecałe 2/3 ciasta. Spód podpiec 15 min. w 160°C.
2.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Wymieszać z łyżką cynamonu. Wyłożyć na podpieczony spód. Wszystko przykryć pozostałą częścią ciasta. Dobra rada: Przy rozprowadzaniu wierzchniej warstwy ciasta warto moczyć łyżkę w wodzie, wtedy łatwiej będzie je rozprowadzić.
3.Piec ok. 45 min. w 175°C na złoty kolor. Ciasto po wystygnięciu można polukrować (lukier powinien być gęsty: 4 łyżki wody na 4 łyżki cukru pudru).
Komentarze