Jabłecznik z budyniem kajmakowym i orzechami

  • wyświetlono: 2367 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Ciasto z jabłkami i budyniem kajmakowym przełożone kakaowymi herbatnikami, więc nie wymaga pieczenia. Proste i zarazem bardzo smaczne ciasto, szczególnie dla tych co kochają szarlotki i wszelkiego rodzaju jabłeczniki.

Mniam1
  • 20 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

ok 300 g herbatników kakaowych

WARSTWA JABŁKOWA:

1 kg jabłek
3 łyżki cukru trzcinowego
1/2 szklanka wody
1 galaretka cytrynowa

KREM BUDYNIOWY:

200 g masy kajmakowej
1 szklanka mleka
2 łyżki cukru trzcinowego
1 budyń śmietankowy
400 g śmietanki kremówki 30%
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody

POLEWA ORZECHOWA:

100 g orzechów włoskich
1 łyżka masy kajmakowej
50 g masła
2 łyżki cukru trzcinowego
1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%

Sposób przygotowania przepisu:

Jabłecznik z budyniem kajmakowym i orzechami

  • Jabłka na herbatnikach1. Przygotować formę o wymiarach 21 x 25 cm układając na dnie warstwą herbatników.

    Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka z cukrem trzcinowym i smażyć na małym ogniu. Można podlać odrobiną wody. Kiedy jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać, wlać wodę. Zagotować i wsypać suchą galaretkę. Zdjąć z ognia i mieszać, aż się rozpuszczą. Przestudzone i tężące jabłka wyłożyć  na pierwszą warstwę ułożonych herbatników, wyrównać i rozłożyć drugą warstwę. Odstawić do lodówki.
  • Krem budyniowy2. Krem budyniowy. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aby napęczniała.
    Wlać mleko do garnka, odlewając niewielką część, w której rozprowadzamy proszek budyniowy. Mleko osłodzić cukrem i masą kajmakową. Stale mieszając podgrzewać, aż kajmak się rozpuści, a następnie zagotuje. Ugotować gęsty budyń. Ściągnąć z ognia i wlać rozpuszczoną żelatynę. Mieszać, aż się połączy na jednolitą masę. Przykryć folią spożywczą, tak aby leżała na budyniu i wystudzić do temperatury pokojowej. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i miksując porcjami dodawać do przestudzonego budyniu. Krem wyłożyć na ciasto, wyrównać i ułożyć ostatnią warstwę herbatników.
  • 3. Polewa orzechowa. W garnku rozpuścić masło z masą kajmakową i cukrem. Wlać kremówkę i dodać drobno posiekane orzechy. Gotować, aż masa będzie gęsta. Wyłożyć na wierzch ciasta i wyrównać. Kiedy wszystko stężeje, można pokroić na kawałki. Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciastamasa krówkowajabłecznikciasto z owocamikajmakciasta bez pieczeniaciasta z jabłkamiciasta z galaretkąciasta z orzechamiprzepisy na ciastaprzepis_miesiąca1000na herbatnikachciasta z budyniemciasta z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

Kajmakowy sernik gotowany z orzechami

Dodane przez: Mniam1

Kajmakowy sernik gotowany z orzechami

Kajmakowy sernik gotowany na kruchym,...

Jabłecznik z budyniem

Dodane przez: wieczorynka93

Jabłecznik z budyniem

Jabłecznik z budyniem to pyszne,...

Jabłecznik z budyniem

Dodane przez: inesska

Jabłecznik z budyniem

Pyszny jabłecznik z budyniem szybko...

Jabłecznik z budyniem

Dodane przez: Marcia66

Jabłecznik z budyniem

Wyjątkowy smak ciasta poprzez połączenie...

Kruche ciasto ze śliwkami, budyniem, bezą i orzechową posypką

Dodane przez: AnkaFiranka

Kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą...

Smaczne jesienne ciasto ze śliwkami,...

Szarlotka - jabłecznik z budyniem

Dodane przez: Konto nieaktywne

Szarlotka - jabłecznik z budyniem

Jabłka z budyniem to idealne połączenie.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE