Jabłecznik z budyniem i kokosem

4.94 (160 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis dostałem od Pani Joli z pracy. Ciasto wyszło bardzo pyszne. PS. Dziękuję za zestawik dziewczynom z pracy ;)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • Ciasto:
    4 jajka
    szklanka mąki
    3/4 szklanki cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa:
    8-10 jabłek
    3/4 l wody
    2 budynie śmietankowe
    200 g margaryny
    2 jajka
    100 g wiórek kokosowych
    1/2 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.94 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik z budyniem i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem. Do masy dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy do natłuszczonej formy ( mała blaszka) i pieczemy na złoty kolor w temperaturze !80°C przez ok15 min.

    Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy ¾ l wody ,odcedzamy (zachowując wodę). Do kompotu z jabłek wsypujemy budynie i ½ szklanki cukru. Zagotowujemy ,cały czas energicznie mieszając.

    Margarynę rozpuszczamy ,lekko studzimy. Jajka ubijamy z cukrem ,dodajemy wiórki (cały czas ubijając) i rozpuszczoną margarynę.

    Osączone jabłka wykładamy na upieczony biszkopt ,następnie zalewamy budyniem. Na wierzch wylewamy masę kokosową.

    Pieczemy 25 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować