Jabłecznik z budyniem i bitą śmietaną

  • wyświetlono: 1022 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Czy jedliście kiedykolwiek budyń ugotowany na czymś innym niż mleko? Ja do niedawna nie jadłam. Jabłecznik, na który przepis znajdziecie poniżej, udowadnia, że budyń ugotowany na soku jabłkowym można doskonale wkomponować w smakowite ciasto. Jabłecznik z budyniem i bitą śmietaną to dla mnie świeżość i soczystość jesiennych jabłek, miękkość ciasta i delikatność bitej śmietany. Czego chcieć więcej? Według mnie to doskonały deser na poprawę humoru w te chłodne, deszczowe i jesienne dni.

  • 16 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na ciasto pieczone na formie o wymiarach 23 cm x 28 cm

Składniki na spód ciasta
340 g mąki
170 g miękkiego masła
150 g cukru
200 ml maślanki
3 jajka
1 łyżka cukru z wanilią
1/2 cytryny - sok
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na warstwę jabłkową
700 g jabłek
350 ml soku jabłkowego
1 opakowanie budyniu waniliowego

Składniki na bitą śmietanę
150 g serka mascarpone
150 g śmietanki kremówki
50 g cukru pudru

Ponadto
kolorowe cukiereczki do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Jabłecznik z budyniem i bitą śmietaną

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180 ºC. Masło utrzeć z cukrem i z cukrem z wanilią na puszystą masę. Nie zaprzestając ucierania dodawać jajka - najpierw żółtka (pojedynczo), a następnie białka (również pojedynczo). Do masy maślanej dodać połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i połączyć. Następnie dodać maślankę wymieszaną z sokiem z cytryny. Na koniec wsypać resztę mąki i dokładnie wymieszać.
  • 2. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec przez około 30 minut.
  • 3. Podczas pieczenia się blatu przygotować warstwę jabłkową. Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę o boku około 1-2 cm. Jabłka wrzucić do rondelka, podlać około dwiema łyżkami wody i dusić pod przykryciem przez około 5 minut.
  • 4. Budyń rozprowadzić w około 1/4 szklanki soku jabłkowego. Resztę soku zagotować. Do gotującego się soku wlać rozprowadzony proszek budyniowy i ugotować jak zwyczajny budyń, w którym mleko zostało zastąpione sokiem jabłkowym.
  • 5. Podduszone jabłka wymieszać z ugotowanym budyniem. Na upieczony i gorący spód przełożyć jabłka w budyniu. Zapiekać jeszcze przez około 15 minut. Pozostawić do całkowitego ostudzenia (najlepiej na noc).
  • 6. W misie miksera umieścić śmietankę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder. Ubijać do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany, która dobrze zachowuje swój kształt. Śmietanę przełożyć na dobrze ostudzone ciasto, wyrównać. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem posypać kolorowymi cukiereczkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

jabłkabita śmietanabudyńszarlotkaciasto z budyniemserek mascarponeciasto z jabłkamiszarlotka z bitą śmietaną

Komentarze

Podobne przepisy

Bardzo smaczne ciasto z wiśniami

Dodane przez: Bo-Bożena

Ciasto z wiśniami i bitą śmietaną

Bardzo dobre winne ciasto z wiśniami...

CIASTO Z AGRESTEM I BITĄ ŚMIETANĄ

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO Z AGRESTEM I BITĄ ŚMIETANĄ

Przepis dostałam od znajomej z...

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

Dodane przez: Konto nieaktywne

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

Nic trudnego ..biszkopt z jabłkami...

Sernik z brzoskwiniowym musem i bitą śmietaną.

Dodane przez: BABECZKA 35

Sernik z brzoskwiniowym musem i bitą śmietaną

Pyszny,lekki i słodki,wymyślony...

Jabłecznik z budyniem

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Jabłecznik z budyniem

Prosty i szybki jabłecznik z budyniem...

śliwkowe z bitą śmietaną i nutellą

Dodane przez: kasiunia860

ŚLIWKOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ I NUTELLĄ

Pyszne śliwkowe ciacho z rozpływającą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.