JABŁECZNIK Z BUDYNIEM I BEZĄ ORZECHOWĄ

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto kruche z budyniem i jabłkami. Ciasto z cytrynowym lukrem, jest kruche i bardzo dobre.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    -200 g. serka mascarpone
    -5 żółtek (białka do bezy)
    -100 g. masła
    -100 g. cukru
    -400 g. mąki
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA BUDYNIOWA:
    -3 szklanki mleka
    -2 czekoladowe budynie
    -4 łyżki cukru
    -2 żółtka (białka do bezy)

    MASA JABŁKOWA:
    -1300 g. jabłek w plasterkach
    -cukier
    -cynamon

    BEZA ORZECHOWA:
    -7 białek+szczypta soli
    -200 g. cukru
    -1 biały budyń
    -100 g. tartych orzechów

    LUKIER CYTRYNOWY:
    -150 g. cukru pudru
    -ekstrakt cytrynowy
    -gorąca woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik

Jabłecznik z budyniem i bezą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • JABŁECZNIK Z BUDYNIEM I BEZĄ ORZECHOWĄ 1. ciasto-Masło zmiksować z cukrem, żółtkami i serkiem. Przesiać do tego mąkę z proszkiem i zmiksować.Zagnieść, poskubać na blaszkę (30x40) wyłożoną papierem do pieczenia. Potem wyklepać, maczając palce w mące.
  • JABŁECZNIK Z BUDYNIEM I BEZĄ ORZECHOWĄ 2. budyń- Na mleku ugotować budyń i ostudzić do letniego mieszając co jakiś czas. Wmieszać rozkłócone żółtka i posmarować surowe ciasto.
  • JABŁECZNIK Z BUDYNIEM I BEZĄ ORZECHOWĄ 3. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki potem na cienkie plasterki.
  • JABŁECZNIK Z BUDYNIEM I BEZĄ ORZECHOWĄ 4. Posypać cukrem i cynamonem. Wymieszać i wyłożyć na budyń.
  • JABŁECZNIK Z BUDYNIEM I BEZĄ ORZECHOWĄ 5. beza-Białka ubić ze szczyptą soli potem po trochu dodawanym cukrem. Przesiać budyń, posypać orzechami i szpatułką wymieszać ale nie długo. Wyłożyć na jabłka, rozsmarować i łyżką poklepać, tworząc "góry doliny"
  • JABŁECZNIK Z BUDYNIEM I BEZĄ ORZECHOWĄ 6. Piec ok.70 min. w 175*C. Jak beza już brązowieje to przykryć papierem do pieczenia. U mnie już po połowie pieczenia, przykryłam papierem.
  • JABŁECZNIK Z BUDYNIEM I BEZĄ ORZECHOWĄ 7. lukier- Utrzeć cukier puder z ekstraktem albo sokiem cytrynowym.Stopniowo po troszku dolewać gorącej wody i utrzeć, na lejącą papkę. Polać zimne ciasto "za nitką". Kroić jak stężeje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować