Jabłecznik z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę, cukier i jajko utrzeć na gładką masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie ugnieść. W razie potrzeby można dosypać troszkę mąki, tak aby ciasto miało miękką konsystencję.
2.Jabłka należy obrać i pokroić na niewielkie, cienkie plastry, natomiast budyń ugotować według przepisu z opakowania.
3.Blaszkę nasmarować tłuszczem i posypać mąką. Na blaszkę wyłożyć połowę ugniecionego ciasta, następnie jabłka, zalać gorącym budyniem, a na wierzch wyłożyć pozostałe ciasto.
4.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45-50min w temperaturze 180stopni. Po upieczeniu jabłecznik posypać cukrem pudrem. Życzę smacznego!!!
Porady
- do budyniu można wsypać łyżkę więcej cukru, wtedy ciasto będzie słodsze
- jabłka przed zalaniem budyniem można posypać cynamonem
Komentarze