Jabłecznik z budyniem

4.98 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 40 min

To pyszne ciasto przyrządzam zwykle jesienią i zimą, kiedy jabłek jest pod dostatkiem. Cała rodzina uwielbia szarlotkę na ciepło, więc delektujemy się nią zaraz po upieczeniu.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ● 60 dag mąki tortowej
    ● szkl. cukru
    ● kostka margaryny
    ● 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 5 żółtek
    ● 3 łyżki kwaśnej śmietany
    ● 3 op. budyniu śmietankowego z cukrem
    ● litr mleka
    ● 1 kg jabłek
    ● cynamon
    ● op. cukru waniliowego
    ● margaryna i bułka tarta do formy
    ● cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.98 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłecznik z budyniem 1. Z mąki, cukru, proszku, margaryny,
    żółtek i śmietany zagniatamy
    kruche ciasto i dzielimy
    na dwie równe części.
  • Jabłecznik z budyniem 2. Jabłka myjemy, obieramy,
    usuwamy gniazda nasienne
    i kroimy w ósemki. Budynie
    gotujemy na mleku. Blachę natłuszczamy,
    wysypujemy bułką.
    Połowę ciasta rozwałkowujemy
    i układamy na blasze (25x33
    cm). Wykładamy jabłka jedno
    przy drugim. Posypujemy cynamonem
    i cukrem waniliowym.
  • Jabłecznik z budyniem 3. Na jabłka wylewamy budyń.
    Na masie delikatnie układamy
    rozwałkowaną drugą część ciasta.
    Pieczemy godzinę w piekarniku
    rozgrzanym do temperatury 175 °C. Obficie posypujemy
    cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować