Jabłecznik z budyniem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Połączenie kruchego ciasta,jabłek,cynamonu i budyniu daje nieziemski smak...

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Przepis na lachę 25/36cm.
    Składniki:
    500g mąki
    200g cukru
    200g margaryny
    2 łyżki śmietany kwaśnej
    2 jajka
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


    Kg jabłek
    Cynamon
    3 budynie waniliowe
    1 litr mleka.

Jabłecznik z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść ciasto.Podzielić na dwie części.Jedną rozwałkować i wyłożyć blaszkę.
  • 2. Jabłka obrać i podzielić na ćwiartki.Wsadzić do miski i wsypać cały cynamon.Wymieszać
  • 3. Wymieszane jabłka wyłożyć na uprzednio rozwałkowane ciasto.
  • 4. .Następnie ugotować budyń,i gorącym zalać jabłka.Całość przykryć druga warstwą ciasta.
  • 5. Piec w temp 170-180stopni ok godziny.Po wyjściu z pieca ostudzić ,po czym włożyć do lodówki najlepiej na noc.Wówczas budyń zrobi sie bardziej zwarty.

Komentarze

Podobne przepisy