Jabłecznik z budyniem

0 (0 ocen)

Są ciasta, które zaskakują prostotą wykonania a są naprawdę smaczne i taki jest ten jabłecznik.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250g zimnej margaryny
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru + 6 łyżek do budyniu
    4 i 1/2 szklanki mleka
    2 duże budynie (u mnie śmietankowe)
    1,5 kg słodkich jabłek

Jabłecznik z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przekładamy mąkę, mieszamy ją z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekaną margarynę. Jajka ubijamy wraz z cukrem, dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy na gładkie ciasto.
  • 2. Blaszkę o wymiarach 25x36cm smarujemy olejem, wykładamy na nią 2/3 ciasta, resztę wkładamy do zamrażalnika.
  • 3. Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Układamy rzędami na blaszkę.
  • 4. 800ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem, w pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy, wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy około 1 minuty.
  • 5. Gorącym budyniem zalewamy jabłka. Na budyń ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 50 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy