Jabłecznik z budyniem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jabłecznik z budyniem to pyszne, a zarazem bardzo proste do wykonania ciasto. Zachwyci każdego, nawet największego łakomczucha! :) Nikt nie będzie chciał uwierzyć, że nie jest to ciasto kupione w cukierni! :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jaj
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru
    2 kisiele cytrynowe
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    3 budynie śmietankowe
    1 kostka margaryny

    Dodatkowo:
    Słoik smażonych jabłek (900g)
    2 galaretki truskawkowe
    płatki migdałowe (50g)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jabłecznik

Jabłecznik z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, wymieszać. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać kisiel.
    Piec około 30 minut (na złoty kolor) w temperaturze 180 stopni (góra - dół).
  • 2. 3 Budynie śmietankowe przygotować jak 2 według przepisu na opakowaniu.
    Po wystudzeniu zmiksować z miękką margaryną do uzyskania gładkiego kremu.
  • 3. Galaretki rozpuścić w 2,5 szklanki wrzątku. Tężejące należy połączyć z jabłkami.
  • 4. Upieczone i wystudzone ciasto dzielimy na dwie części. Na dolną część wykładamy jabłka z galaretką i przykrywamy ciastem. Na wierzchu rozprowadzamy krem budyniowy i posypujemy płatkami migdałowymi. Całość wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
    Po tym czasie możemy cieszyć się wspaniałym smakiem.
    Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować