Jabłecznik z budyniem.

5 (193 ocen)

  • Łatwy

Jak każde ciasto z jabłkami najlepszy jest jeszcze ciepły.

  • Łatwy

Składniki:

  • - CIASTO:: 1 sztuka
    - mąka pszenna: 4 szklanki
    - cukier: 1 szklanka
    - jajka: 3 sztuki
    - margaryna: 250 gramów
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki

    - DODATKOWO:: 1 sztuka
    - jabłka: 1 kilogram
    - mleko: 2.5 szklanki
    - budyń owocowy: 80 gramów
    - masło: 1 łyżeczka
    - cukier waniliowy: 16 gramów
    - cukier: 5 łyżek
Wystaw ocenę:

5 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik z budyniem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 nierówne części. Większą część rozwałkować na blaszkę.
  • 2. Jabłka pokroić w dość duże plastry i ułożyć na cieście. Posypać je cukrem waniliowym. Budynie ugotować na mleku z cukrem. Dodać do nich masło. Gorącym budyniem zalać jabłka. Przykryć drugą częścią ciasta. Piec 55 min w temp. 170st. Zimne posypać pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować