Jabłecznik z budyniem

5 (183 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Pyszne połączenie kruchego ciasta, jabłek i budyniu.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -4 50g mąki pszennej
    - 250g masła/margaryny
    - 1 szklanka cukru pudru
    - 1 jajko
    - 2 żółtka
    - 2 łyżki gęstego jogurtu
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    - ok. 1,5kg jabłek
    - 2 budynie waniliowe
    - 750ml mleka
    - cukier puder do posypania
    - kilka łyżek bułki tartej
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Desery

Jabłecznik z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, a drugą na 2h do zamrażarki.
  • 2. Blaszkę ok, 23 cm, lub większą, wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z lodówki i wykleić nim blaszkę. Ponakłuwać widelcem. Oprószyć bułką tartą
  • 3. Jabłka obrać, pokroić, wyłożyć na cieście.
  • 4. Budynie ugotować z 750ml mleka i 4 łyżek cukru. Gorący budyń wylać na jabłka.
  • 5. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Piec ok. 45 min w 200ºC. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować