Jabłecznik z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

Jabłecznik jest banalnie prosty w wykonaniu, zwłaszcza gdy ma się w domu przygotowany mus jabłkowy.

Składniki:

  • biszkopt:
    4 jajka
    120 g cukru
    160 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    masa jabłkowa:
    1 duży słoik (0,9 l) masy jabłkowej (u mnie domowa)
    galaretka cytrynowa

    masa śmietanowa:
    500 ml śmietany kremówki
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny

    wiórki kokosowe

Jabłecznik z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę (dodać szczyptę soli). Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać ubite białka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie połączyć wszystkie składniki.
    Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 20 - 25 minut (do tzw. suchego patyczka).
    Masę jabłkową doprowadzić do wrzenia i dodać galaretkę. Dokładnie wymieszać, po czym wylać na przestudzony biszkopt. Wstawić do lodówki by masa się ścieła.
    Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody – dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i przestudzona, ale płynną żelatynę. Zmiksować do połączenia składników.
    Śmietanę wyłożyć na masę jabłkową.Posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Komentarze

Podobne przepisy