Jabłecznik z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 35 min

Przepyszne ciasto z orzeźwiającym wnętrzem i bitą śmietaną.

  • 35 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj
    1/2 szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa Jabłkowa:
    2 słoiki jabłków prażonych ( każdy po 650 g)
    2 galaretki cytrynowe
    Bita Śmietana:
    1 litr śmietany kremówki 30 %
    1/2 szklanka cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    3 łyżeczki żelatyny
    Polewa:
    tabliczka czekolady gorzkiej
    1 łyżka masła
    2-3 łyżki mleka
    Dodatkowo:
    tłuszcz i bułka tarta do formy

Jabłecznik z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy biszkopt białka oddzielamy od żółtek białka ubijamy na sztywną pianę gdy będzie już ubita dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie miesząc tak przygotowaną masę wylewany na wysmarowaną i oproszoną bułką tartą formy o wymiarach 36x25 pieczemy 30 minut w 180 c
    galaretki rozpuszczamy w 2 szklanka wrzątku i odstawić do wystudzenia gdy już będzie się ściągać wymieszać z jabłkami i wyłożyć na wystudzony biszkopt żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku pozostawić do wystudzenia schłodzoną śmietanę ubijamy na wolnych obrotach gdy śmietana będzie już ubita dodajemy stopniową cukier puder i cukier waniliowy na koniec dodać żelatynę staranie połączyć i wylać całość na jabłka wygładzić powierzchnię i posypać tartą czekoladą lub polać polewą
    ( tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej dodać masło i mleko ) gotowe ciasto wstawić do lodówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy