PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Jabłecznik z bezą i migdałamihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0005/16/03aa713f62b6d96a4d246417b977aaf25887bd37.jpeg25601920http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/jablecznik-z-beza-i-migdalami-6
Ciasto
2,5 szklanki mąki,
200 g margaryny,
3 łyżki cukru,
5 żółtek,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1,5 łyżki śmietany 18%,
Masa jabłkowa
1 kg jabłek,
100 ml wody,
1,5 łyżeczki cynamonu,
Beza
5 białek,
1/2 szklanki cukru pudru,
1/2 łyżki soku z cytryny,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
30 g płatków migdałowych.
Sposób przygotowania przepisu:
Jabłecznik z bezą i migdałami
1.
Ciasto: Mąkę łączymy z margaryną. Dodajemy cukier, żółtka, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto rozwałkujemy i wykładamy na tortownicę o średnicy 26 cm. Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
2.
Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do garnka, podlewamy wodą i prażymy około 5 minut. Dodajemy cynamon i mieszamy. Przestudzone jabłka wykładamy na podpieczone ciasto, wyrównujemy.
3.
Beza: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier puder, sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Ubijamy. Pianę wykładamy na masę jabłkową, wyrównujemy. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto pieczemy 50 minut w temperaturze 150 stopni.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze