Jabłecznik z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę z cukrem, solą i masłem siekamy na stolnicy i rozcieramy na kruszonkę. Wysypujemy na wyłożoną papierem i wysmarowaną tluszczem formę i dobrze ugniatamy dłońmi. Nastepnie podpiekmy w piekarniku (ok.10-15min).
2.Masa:
Ucieramy żółtka z cukrem, solą oraz cynamonem (ilość wedle uznania), dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką, mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę jabłka. Wszystko mieszamy. Wylewamy masę na podpieczony spód i pieczemy razem ok. 1 godziny(do ścięcia się masy) w piekarniku 180 stopni. Na upieczony placek wykładamy ubite białka z cukrem i pieczemy jeszcze ok 10 minut do zarumienienia się bezy. Ciasto studzimy w formie.
Porady
Aby beza sie udała, należy ją zrobić z bialek, w których nie ma ani odrobinki żółtka. Jeśli wpadnie nam żółtko, beza nie wyjdzie.
Komentarze