JABŁECZNIK Z BEZĄ

4.5 (173 ocen)

Ciasto według przepisu Pani Eli, zniknęło ze stołu w mgnieniu oka

Składniki:

  • Ciasto: 2 szklanki mąki, pół szklanki cukru, 4 żółtka, pół kostki margaryny, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

    Nadzienie: 2 kg jabłek, 10 dag masła, cukier waniliowy.

    Beza: 4 białka, pół szklanki cukru, cukier waniliowy, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery Beza

Jabłecznik z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Ciasto włożyć na około pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkować, wylepić blaszkę. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Masło roztopić, dodać jabłka i cukier waniliowy, smażyć. Na ciasto wyłożyć przestudzone jabłka i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st. C przez około 30 minut następnie wyłożyć na jabłka przygotowaną bezę i piec jeszcze 15 minut na złoty kolor.
    Wykonanie beza białka ubić, dodać cukier i cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną i dalej ubijać. Wyłożyć na jabłka.

Porady

Jeśli jabłka były by za kwaśne to można je dosłodzić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować