Mam 84 lata. Uprawiam jeszcze ogródek, ale w zbieraniu plonów pomagają mi wnuk i wnuczki. Gdymają mnie odwiedzić, przygotowuję słodką niespodziankę, wykorzystując oczywiście własne owoce.
Jabłecznik z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: jajka ubijamy z cukrem i mieszamy z 1/2 orzechów, jabłkami obtoczonymi w bułce tartej i resztą składników. Wkładamy do tortownicy
(śr. 25 cm). Posypujemy pozostałymi orzechami. Pieczemy 50 minut w 180 °C. Studzimy. Przekrawamy na 2 placki.
2.Mus: jabłka obieramy, kroimy i prużymy z 3/4 szkl. wody. Dodajemy oba cukry i kaszę. Gotujemy 3 minuty. Dokładnie mieszamy z galaretkami.
3.Placki przekładamy musem. Wierzch smarujemy polewą i posypujemy migdałami. Odstawiamy do zastygnięcia.
Komentarze